În prima zi de primăvară sărbătorim Ziua Internațională a Somnului Sănătos!

 

21 martie sunt două ocazii de sărbătoare! Pe lângă începutul oficial al primăverii, marcăm și Ziua Internațională a Somnului Sănătos. De ce este nevoie de o astfel de zi? A fost creată ca o inițiativă a Proiectului mondial privind somnul și sănătatea, pentru a reaminti oamenilor că un somn sănătos este cheia unui stil de viață sănătos, peste 30% din populație fiind expusă riscului de a suferi de tulburări de somn. Avem un dieci de lucruri</strong> simple pentru a vă ajuta să aveți un somn sănătos!

spanek

1. Mergeți la culcare la aceeași oră 

Nu este întotdeauna posibil, dar încercați să respectați un program și să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră. Da, nu dormiți în weekend!

2. Săriți peste mesele grele de seara

Niciun fel de mâncare după ora 18:00? Nu, nu trebuie să exagerezi. A intra în greva foamei și a ieși cu stomacul mârâind cu siguranță nu te va ajuta să dormi bine, dar fă ultima masă cu 2-3 ore înainte de culcare și ia mese grele, cu carne, la prânz, mai degrabă decât seara.

3. Faceți multă mișcare, dar nu faceți exerciții fizice chiar înainte de culcare

Activitatea sportivă regulată obosește cu succes organismul. Includeți în programul dumneavoastră exerciții fizice, o plimbare sau lucrul în grădină. Totuși, evitați activitățile mai intense chiar înainte de culcare, hormonii eliberați după sport vă vor asigura o stare de spirit bună, dar și o doză bună de energie nouă!

4. Nu beți și nu fumați chiar înainte de culcare

Alcoolul și fumatul nu merg mână în mână cu un stil de viață sănătos. Dacă nu vă puteți ierta, renunțați la ele cel puțin cu câteva ore înainte de culcare. În mod surprinzător, însă, aceeași recomandare se aplică și în cazul băuturilor răcoritoare; evitați cantitățile mari de lichide cu două ore înainte de culcare.

5. Expuneți-vă la lumina zilei în timpul zilei

A fi închis sub lumini fluorescente toată ziua nu este o modalitate de a avea un somn sănătos. Staționarea la lumina zilei promovează un ciclu natural și sănătos de somn-veghe, în plus, oferă organismului vitamina D și melatonina de care are atâta nevoie. Sfatul nostru: seara, acasă, aprindeți lumini fluorescente care să simuleze lumina zilei (nuanțe calde de galben în loc de alb).

6. Limitați lumina albastră la ora de culcare

Lumina albastră ne este transmisă de ecranele telefoanelor mobile, laptopurilor sau tabletelor și televizoarelor și apoi ne împiedică să adormim ușor. Dacă nu puteți (sau nu vreți) să o evitați, setați-vă dispozitivul pe modul de restricție a luminii albastre sau puneți-vă ochelari care blochează lumina.&nbsp

Să nu vă faceți griji pentru lumina albastră.

7. Săriți peste ceaiul verde, cola și cafea la orele târzii

Cafeina are efecte diferite asupra fiecărui consumator. Dacă aveți probleme în a adormi sau suferiți de somn întrerupt, încercați să săriți peste alimentele cu cofeină după-amiaza și seara și să vă răsfățați cu ele doar dimineața. 

8. Chiar înainte de a merge la culcare, aerisiți dormitorul

Chiar dacă este vară sau iarnă, deschideți larg fereastra pentru câteva minute înainte de culcare și lăsați aerul proaspăt să intre. Camera nu va fi sufocantă, iar aerul va fi plăcut răcoros (temperatura recomandată pentru somn este de 18-20 de grade). 

9. Dormiți într-un mediu confortabil și în așternuturile preferate

Chiar și lucrurile mărunte vă pot ajuta să aveți un somn bun. Luați o lenjerie de pat nouă pe placul dumneavoastră și dormiți în lenjerie de pat proaspătă cât mai des posibil. Vă recomandăm să vă spălați și să vă schimbați lenjeria de pat în fiecare săptămână sau cel puțin o dată la două săptămâni. 

10. Creează-ți propria rutină înainte de somn 

Găsește câteva activități mici și liniștite care să implice doar timpul de dinaintea somnului. Ar putea fi să ascultați muzica preferată, un podcast sau să citiți o carte. Femeile se vor regăsi angajându-se în ritualuri de frumusețe precum masca facială de calmare, aplicarea unui ser de noapte sau a cremei preferate, care vor fi asociate doar cu rutina de seară.